En ny personlig artikel om mig
Idag hade jag tyvärr inget jobb så efter Bosön åkte jag till Rållis för att träffa Patrik .
Vi träffades för första gången när han skulle göra en intervju med mig 2006 och sen dess är vi goda vänner.
Det var otrolig avslappnade med värme och att va nära vattnet.
Artikeln skrevs 2006, så det är inte riktigt en ny artikel och då handlade det dessutom om religion och politik :)
De bitarna har jag tagit bort ur artikeln
Har sagt det många gånger innan ,av flera olika anledningar så väljer jag att ha låg profil när det gäller religion och politik.
Men det kommer en vacker dag,:)
Däremot kan ni läsa lite mer personliga saker om mig , tror att det är den enda artikeln som man inte kan hitta på nätet.
OM KAMPEN OCH LIVET
Ett år förlorade hon första eller andra matchen i alla turneringarna hon ställde upp. Hon sa till sig själv att om hon skulle ge upp nu, skulle hon alltid göra det när det börjar bli jobbigt.
– Jag älskade sporten och var därför tvungen att bevisa för mig själv att jag kunde komma över det, säger hon med beslutsam blick.
Hon lärde sig att förändring tar tid och att framgång ibland kommer oväntat. Därför finns hoppet kvar även i sista sekunden.
Hon kom till Sverige när hon var tio år, hennes familj flydde från norra Bosnien när kriget kom. De hamnade på LV4, en flyktingförläggning i Malmö.
Vi bodde fyrtio personer i ett stort rum. Många var sjuka både psykiskt och fysiskt, berättar hon.
-
Hon slutade prata och hamnade på sjukhus där hon blev ännu sämre. Hon tror att det vände när hon bestämde sig för att upptäcka det nya landet. Till en början var det tufft när många ifrågasatte vem hon var och var hon kom ifrån, men hon känner att hon hittat en väg som fungerar.
Jag tror att det bästa tipset är att ta reda på vem du är, och framförallt vad du vill, och sen ut och lär känna andra kulturer, hon fortsätter på temat som jag hör berör henne starkt. Du kommer att bli så stark, du kommer älska dig själv om du öppnar dig. Att du inte begränsar dig.
Som jag väntat var det inte de snygga dräkterna, bältena i olika färger eller alla killar som lockade Arnela till att börja träna kampsport, vägen öppnade sig en vanlig dag i skolan.
– Alla skulle ta med sig något som betydde mycket för dem, berättar Arnela historien som om allt utspelat sig I-förrgår, en kompis hade med sig ett jiujitsubälte. Det var i början av terminen, så hon frågade oss om någon var sugen på att träna. Ja visst, sa jag. Jag tänkte det var lite coolt, det var tufft och det var Bruce Lee. Jag gick dit i träningsbyxor och T-shirt. Jag fastnade första gången.
Då var hon elva, nu tjugofyra. Hon fick år 2002 det finaste svarta bältet, från en av de största i världen inom jiujitsu. Hon fortsatte kämpa med den japanska jiujitsun ytterligare två år. Hon slutade med svartbälte och 2 dan. Då hade hon det sista året börjat träna brasiliansk jiujitsu (bjj) parallellt med den japanska. Hon valde att börja om, från att ha haft svartbälte, blev hon nybörjare. Glen Melldén som var hennes bjjtränare, på klubben Kaisho i Helsingborg, gav som en extra pappa största möjliga stöd.
– Han satsade på mig år efter år, fastän jag förlorade, sen kom belöningen, säger hon stolt. Jag hade den connection jag tycker man ska ha med en tränare och jag är glad att jag kunde prata med honom och visa min tacksamhet.
Hon bytte i år till klubben Brasa i Malmö. Stefan Seidl är Arnelas nya tränare och han lägger mycket tid på henne, vilket skyndar på hennes utveckling. På den nya klubben är det många som satsar hårt och det finns många träningspass för den som har tid.
– Killarna på klubben stödjer mig till hundra procent, säger Arnela och lägger till, jag känner mig väldigt respekterad.
Tidigare på Kaisho tränade hon inte bara, utan arbetade samtidigt som instruktör. Hon tränade barn, vuxna och tjejgrupper. Hon tycker det är super skönt att se eleverna utvecklas och se deras självförtroende växa, speciellt barnens.
Kampsport har debatterats de senaste åren, men Arnela har noga tänkt igenom vad träningen innebär.
- Kampsport ger alla fördelar, bättre kondition, smidighet, du går ner i vikt om du vill, du får styrkan alla grejer du får i andra sporter, men du får självförsvar på köpet, säger hon utan att tveka ett ögonblick och fortsätter. Det ger en annan sorts självförtroende, du blir van att ta i och det är mycket påfrestande så du vet att du klarar av en hel del.
Hon har viljan och ansvaret att lära ut så mycket som möjligt. Hennes mål är att bli känd och mycket respekterad som instruktör.
- Då blir det lättare att komma ut till folket och prata om sport, hälsa och integration, säger hon och lägger till.
År 2003 reste Arnela till Jordanien ditbjuden av en kvinna hon tidigare instruerat på Kaisho. Det var Arnelas första resa till Mellanöstern och den var inspirerande på flera sätt.
Sommaren efter åkte hon till Egypten för att plugga arabiska. Där bodde hon tillsammans med en tjej från London som också kom för att studera.
På kvällarna var de ute och minglade och Arnela berättar om hur hon älskade hur folk festade utan alkohol och det var alltid liv på gatorna långt in i natten.
Våren 2005 tränade hon och pluggade statsvetenskap i London. Samma sommar fortsatte hennes resa till Rio de Janeiro, hon kom dit för att träna och tävla i VM.
Hon bodde nära stranden och klubben Gracie Barra där hon tränade. På klubben slet hon sex timmar varje dag, uppdelat på två pass. Resten av dagen kunde hon vara på stranden, när inte en av hennes kompisar guidade henne runt i Rio. Hon berättar att det var en sommar med allt hon kunde önska sig.
Arnela förlorar ingen tid. Samtidigt som hon upptäcker världen är resorna steg på vägen mot hennes mål. Hon vill bli välutbildad inom religion, statsvetenskap och i språken portugisiska, spanska och arabiska. Hon vill jobba med tjejer och lära dem varför det är viktigt att sporta.
Inom sporten har hon målet att bli världsmästarinna. Roger Gracie, som själv är flerfaldig världsmästare, gav Arnela hennes första bjjbälte och har sagt att hon har chans att ta VM-guldet. Förra året deltog hon i VM, men förlorade i första matchen med en poäng. Efteråt tittade hon tillsammans med sin tränare på matchen och såg att domaren missat att ge henne poäng som vänt förlusten till vinst. Tjejen Arnela förlorade mot gick vidare till finalen där hon förlorade. Den gången ställde inte Arnela upp för att vinna, hon åkte dit för att uppleva stämningen runt turneringen och göra sitt bästa. Upplevelsen hjälpte henne psykiskt att förstå vilka möjligheter hon har och hon vann fyra tävlingar på raken när hon kom tillbaks till Sverige. Hon blev mer självsäker och lugn.
- Det är det fighter handlar om, att du lär dig koppla av, att du lär dig reagera, säger hon snabbt. Fortfarande när jag ska tävla så kommer mitt hjärta att bulta precis som för en nybörjare, men så fort jag är på mattan försvinner allt annat. Då är jag där och gör vad jag är bäst på och älskar mest.
Under hösten börjar Arnela på Bosöns folkhögskola, på Lidingö utanför Stockholm. Där ska hon under tre år ska lära sig mer om sport och hälsa.